Majstori u međunarodnom okruženju

Budući majstori u međunarodnom okruženju: Zagrebački učenici unaprjeđuju svoja stručna znanja i vještine u Portugalu

Posjet Graditeljskoj tehničkoj školi 

Hrvatski radio emisija Izvan okvira – gostovanje u povodu Erasmus + projekata

Hrvatski majstori iz Obrtničke i industrijske graditeljske škole oduševili svoje domaćine u Portugalu: Neki dobili ponudu za plaću od 2 000 eura

U nedjelju, 14.1.2024., na put za Portugal krenulo je 25 naših učenika i 8 nastavnika u sklopu Erasmus + projekta Majstori u međunarodnom okruženju.

Na Erasmus projektu “Majstori u međunarodnom okruženju” u Bragi, Portugal sudjeluje 25 učenika iz 5 zanimanja. Projekt traje 14 dana, od 14.1. do 27.1.2024. Projekt će učenicima naše škole omogućiti unapređenje postojećih znanja i vještina, kao i stjecanje novih, pogotovo poduzetničkih vještina, u radnom okruženju usklađenom s europskim standardima. Projekt će motivirati učenike za daljnji razvoj i napredovanje u skladu s potrebama europskog tržišta rada, isto tako će povećati proces internacionalizacije škole, te unapređenje engleskog jezika sudionika. Na projektu sudjeluje: 1. Keramičari oblagači 5 učenika 2. Zidari 4 učenika 3. Monteri suhe gradnje 5 učenika4. Autolakireri 5 učenika 5. Instalateri grijanja i klimatizacije 6 učenika Odlaze na praksu kod poslodavaca za svoje zanimanje.

Job shadowing: projekt u Bragi, Portugal u periodu od 14.1. do 21.1.2024. Cilj projekta je prijenos znanja, skupljanje iskustva na međunarodnoj razini kroz stručni posjet srednjim školama i institucijama. Na projektu sudjeluje 5 djelatnika naše škole, a to su: Anto Vidović, Ana Belošević, Lovro Radoš, Domagoj Biškup, Petar Modrić.

 

Prije odlaska u Portugal učenici su se aktivno pripremali za mobilnost pohađajući pripremne sate engleskoga jezika.

Može biti slika sljedećeg: 6 ljudi, Ljudi uče, stol i tekst

Engleski jezik – pripreme za mobilnost

2.dan u Portugalu, Erasmus + Majstori u međunarodnom okruženju

Učenici su tijekom jutra turistički razgledali grad Bragu pod stručnim vodstvom domaćina. Bilo je to upoznavanje s mobilnosti i programom stručne prakse kao i planom grada. Vrijeme nas nije poslužilo, cijelo prije podne padala je kiša. Nakon ručka razgledali su samostalno grad.
Sutra ih čekaju poslodavci.

Erasmus + Majstori u međunarodnom okruženju – praktična nastava

Dečki su radne dane proveli na praktičnoj nastavi kod svojih poslodavaca.

   

Pratite naše objave na Facebook stranici:

Prvi dan, dolazak u Portugal

Drugi dan, obilazak Brage

Prvi dan praktične nastave kod poslodavaca u Portugalu

Još fotografija s praktične nastave

Peti dan, praktična nastava

Susret s bivšim učenikom OIGŠ-a, nogometašem Benfice Petrom Musom

Vikend – izleti Lisabon, Fatima, Porto

Castelo i Stadion Braga

Dodjela certifikata

video s praktične nastave

Povratak doma

Pratite naše objave o majstorima u međunarodnom okruženju na TikTok-u:

Dolazak u Portugal – video

Lisabon, Fatima, Porto

@oigsskola

#erasmus #portugal #majstori #zabavnoučenje #praktičnanastava

♬ original sound – OIGŠ srednja škola

@oigsskola

#erasmus #portugal #majstori #zabavnoučenje #praktičnanastava #škola #ucenici #antistressgame

♬ original sound – OIGŠ srednja škola

 

@oigsskola

#erasmus #portugal #majstori #zabavnoučenje #praktičnanastava

♬ original sound – OIGŠ srednja škola

@oigsskola

#erasmus #portugal #majstori #zabavnoučenje

♬ original sound – OIGŠ srednja škola

@oigsskola

#erasmus #portugal #majstori

♬ AFRO FUNK – MicroTunes

 

https://www.tiktok.com/@oigsskola/photo/7326263196992507169

https://www.tiktok.com/@oigsskola/photo/7326609138010688801

@oigsskola

♬ original sound – OIGŠ srednja škola

@oigsskola

Praktična nastava u Bragi u Portugalu, Erasmus+

♬ original sound – OIGŠ srednja škola

21. ožujka 2024. održana je prezentacija za Nastavničko vijeće na kojem je koordinatorica projekta Majstori u međunarodnom okruženju Sandra Ramljak predstavila projekt te su riječ preuzeli učenici i o svakom zanimanju koje je sudjelovalo na mobilnosti održali prezentaciju rada okupljenim profesorima. Po završetku izlaganja riječ su preuzeli nastavnici koji su u sklopu istoimenog projekta sudjelovali na mobilnosti razmjene znanja tzv. Job Shadowingu. Prezentacije možete pogledati u nastavku, a atmosferu na fotografijama.

Koordinator prezentacija projekta

Keramičari

Instalateri grijanja i klimatizacije

Monteri suhe gradnje

Autokireri

Zidari

Prezentacija Portugal Job

Nastavničko vijeće – objava na Facebooku

Objava na facebooku

 

Diseminacija učenicima drugih razreda naše škole

29.4. U sklopu vidljivosti Erasmus + projekta “Majstori u međunarodnom okruženju” koji u potpunosti financira EU, učenici OIGŠ-s, sudionici projekta, danas su cijeli projekt i svoje iskustvo boravka i rada kod stranih poslodavca u Portugalu, predstavili učenicima drugih razreda naše škole.
16.4. 2024. U sklopu vidljivosti Erasmus + projekta “Majstori u međunarodnom okruženju” koji u potpunosti financira EU, učenici OIGŠ-s, sudionici projekta, danas su cijeli projekt i svoje iskustvo boravka i rada kod stranih poslodavca u Portugalu, predstavili učenicima XIII. gimnazije.
22. i 23. 4. 2024.  Kolegama nastavnicima iz Španjolske odveli smo u obilazak školskih radionica gdje su naši učenici obavljali školsku praktičnu nastavu te smo gostima pokazali na koji način i kakvim uvjetima rade naši učenici. Profesorica Marijana Brčić, na temelju svoje mobilnosti na Island u sklopu Erasmus+ projekta Uhvatimo znanje, napravila je u Padletu predavanje za učenike o temi Lažnih vijesti što je posebno bilo zanimljivo našim gostima jer je njihova mobilnost vezana za temu medijske pismenosti. U ova dva dana gostima smo prezentirali naša iskustva u Erasmus+ projektima s naglaskom na posljednja dva Uhvatimo znanje i Majstori u međunarodnom okruženju. Španjolci su razgovarali s par odabranih učenika i njihovim iskustvima iz Portugala te smo razmijenili kontakte za neke buduće projekte i suradnje.

Graditeljska tehnička škola – diseminacija

2.5. 2024. U sklopu vidljivosti Erasmus + projekta “Majstori u međunarodnom okruženju” koji u potpunosti financira EU, učenici OIGŠ-s, sudionici projekta, danas su cijeli projekt i svoje iskustvo boravka i rada kod stranih poslodavca u Portugalu, predstavili učenicima Graditeljske tehničke škole.

Gosti iz Turske – objava na facebooku

U utorak, 7.5.2024., našu školu posjetio je tim sastavljen od 3 nastavnika i 6 učenika iz Turske u sklopu Erasmus+ projekta razmjene primjera dobrih praksi. Goste je najprije pozdravio ravnatelj naše škole Anto Vidović koji ih je upoznao s radom i strukturom naše ustanove.

Nakon toga, gostima smo prezentirali naša iskustva u Erasmus+ projektima s naglaskom na posljednja dva: Majstori u međunarodnom okruženju i Uhvatimo znanje. S učenicima 2.c razreda profesorica Marijana Brčić gostima je prezentirala svoj rad utemeljen na mobilnosti na Islandu u sklopu projekta Uhvatimo znanje, a profesorica Silvia Vladić Vrban bila je zadužena za prezentaciju rada škole s naglaskom na izvannastavne aktivnosti i radove školske televizije Majstori. Među ostalim gosti su imali priliku vidjeti emisiju Školska scena u kojoj su gostovali naši učenici s profesoricom Sandrom Ramljak i njihovoj mobilnosti u Portugal u sklopu Erasmus+ projekta Majstori u međunarodnom okruženju te video o važnosti očuvanja mentalnoga zdravlja I biti u bedu je ponekad u redu. Gostima iz Turske pokazali smo kako rade naši učenici u školskim radionicama, obišli smo kabinete i školsku knjižnicu, a posebno su ih se dojmili radovi naših autolakirera, koji se ovih dana s profesoricom Sanjom Kasanić pripremaju za manifestaciju Dojdi osmaš, Zagreb te zove.

 

1. Erasmus+ Ključna aktivnost KA1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Naziv projekta: Majstori u međunarodnom okruženju
Datum početka projekta: 1.9.2023.

Datum završetka projekta: 31.8.2024.

Broj projekta: 2023-1-HR01-KA122-VET-000147088
Vrijednost projekta: 70.168,00 EUR
Iznos EU sufinanciranja: 100%
Partner: Braga, Portugal