U palači Dverce dodijeljene su stipendije Grada Zagreba učenicima deficitarnih zanimanja za školsku godinu 2017./ 2018. Stipendija je ustanovljena još školske godine 2003./2004. zbog nedovoljnog zanimanja učenika za upis u trogodišnje strukovne programe obrazovanja za zanimanja u obrtništvu, a do sada su stipendirana 1 573 učenika u 41 programu obrazovanja, za što je ukupno izdvojeno 52 milijuna kuna.

U Gradu Zagrebu raste interes učenika za trogodišnje strukovne škole, pa je tako ove godine dodijeljeno duplo više stipendija za deficitarna zanimanja.

– 101 učenik različitih profila, odnosno različitih škola ove će godine dobiti stipendiju. Iznos stipendije za 1. razred iznosi 1 000 kuna, za 2. razred iznosi 1 300 kuna, dok za 3. razred iznosi 1 600 kuna – istaknula je pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić.

– Čestitam svim učenicima i njihovim roditeljima. Sasvim sigurno da interes ne bi bio toliko velik da nije ove stipendije i naravno da ćemo nastaviti sa stipendijama i u sljedećim godinama – rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Stipendije su samo jedna od mjera kako bi se očuvalo obrtništvo u Gradu Zagrebu.

– Imamo poticaje Grada Zagreba prema obrtništvu, imamo obrtnički sajam gdje djeci prezentiramo obrtnička zanimanja, a već za petnaestak dana će taj sajam biti na Zagrebačkom velesajmu. Mjere u smislu nabavke repromaterijala, roba i sitnog inventara za obrtnike. Tako na razne načine pokušavamo poboljšati rad samim obrtnicima, ali i djeci koja su jednostavno naša budućnost i bez njih neće biti obrtništva, ali ni gospodarstva u cjelini – izjavio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Perspektiva među učenicima pokazuje kako obrtništvo Grada Zagreba čeka svijetla budućnost.